Łazanki z młodej kapusty

Lubicie polskie młode warzywa, których mamy teraz wysyp? 🙂 Bo ja uwielbiam… Oprócz bohaterki dzisiejszego wpisu czyli kapusty młodej na straganach pojawił nam  się: bób, fasolka szparagowa, kalafiorek i oczywiście klasyk młode polskie ziemniaczki. Nic tylko kupować , przygotowywać dania i wcinać  🙂

Tydzień temu postanowiłam zrobić łazanki. Jest to prosta potrawa, której o dziwo w dzieciństwie nie lubiłam. Pamiętam, że moja mama robiła makaron na łazanki sama, mieszała kapustę słodką i kwaśną i dodawała do tego pokrojoną w kostkę kiełbasę. Nie do końca pasowały mi te smaki, choć podobno w dzieciństwie generalnie byłam niejadkiem i ciężko było mi dogodzić…Miałam, nazwijmy to fazy na dane produkty, np. potrafiłam przez miesiąc jeść na okrągło parówki i płatki na mleku, albo kopytka i makaron z serem 🙂 Mięso było ble i jadłam go niewiele. Dziś nie wyobrażam sobie diety bezmięsnej, choć pewnie ma ona uzasadnienie w wielu przypadkach.

Wracając do łazanek… 😉 Dopiero od niespełna dwóch lat jestem maniaczką tego dania. Potrafię zjeść każdą ilość i niestety nie ma opcji żeby zostało trochę na następny dzień  🙂  Bazą dania są trzy produkty: dobre mięsiwo, dowolny kształt makaronu i kapusta (w tym przypadku młoda, ale swojska ukiszona też jest ok).

Składniki:

2 główki kapusty młodej / opcjonalnie kapusta kiszona

1/2 kg mięsa wieprzowego: łopatki lub szynki

paczka makaronu o dowolnym kształcie, ja najbardziej lubię kokardki

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

papryka słodka

papryka ostra

zioła prowansalskie

liść laurowy

ziele angielskie

olej do smażenia mięsa

opcjonalnie  świeży koperek (fajnie komponuje się z młodą kapustą)

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy na dowolnej wielkości kawałeczki, mniejsze lub większe (można ręcznie nożem lub przez maszynkę z wybranym ostrzem). Solidny kawałek mięsiwa dobrze myjemy i wkładamy do gara z poszatkowaną już kapustą. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Gotujemy  wszystko do miękkości mięsa dodając liść laurowy i ziele angielskie. Następnie mięso wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia, a kapustę odcedzamy. Ostudzone mięso kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy je na rozgrzanym oleju przez parę minutek solidnie doprawiając: solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi. W międzyczasie gotujemy całe opakowanie makaronu w osolonej wodzie (nie rozgotowujemy). Podsmażone i przyprawione mięso dodajemy do gara z odcedzoną kapustą, dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ugotowany makaron i wszystko mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy świeże pokrojonego koperku.

Można poczekać, aż danie się „przegryzie” albo jeść od razu po przygotowaniu.  Z góry przepraszam za jakość zdjęć, które wyglądają jakby były robione tosterem 😀

Zdjęcia: www.pixabay.com, fotografie własne.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.