Kruche ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy dobiegł końca. Nie zaspokoiłam niestety głodu na truskawy, choć  wiadomo, że rekordów z czasów dzieciństwa nie pobiję (2-3 miseczek dziennie – truskawy z cukrem i śmietaną). Udało mi się zmobilizować i zrobić ciasto z truskawkami. Dwukrotnie co prawda, ale zawsze coś. Pierwsze ciasto było smaczne, ale przez to, że proporcje których się trzymałam przeznaczone były na małą keksówkę, a ja użyłam dużej prostokątnej blachy – wysokość ciasta pozostawała wiele do życzenia… Za drugim razem wszystko poszło zgodnie z planem. Opierałam się na przepisie mojej mamy. Bazą jest ciasto kruche, które możemy z powodzeniem łączyć z różnymi owocami: sezonowymi i tymi całorocznymi (głównie jabłkami). Przepis można urozmaicić dodając np. budyń jako warstwę pod owoce.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

2 jaja

kostka margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

cukier wanilinowy / laska wanilii

owoce w dowolnej ilości (truskawki, śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka lub inne)

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszamy. Lekko miękką margarynę kroimy w kawałki na wymieszane składniki, wbijamy 2 jaja i wszystko zagniatamy. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy owoce: obieramy i kroimy jabłka w dowolny kształt lub ścieramy, drylujemy owoce z pestkami, pozbawiamy truskawek listków i szypułek. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. 3/4 z naszego ciasta wałkujemy i układamy na spodzie. Na spodzie układamy owoce, można posypać je cukrem, warto też odsączyć te bardziej soczyste np. jabłka (jeśli są starte). Na warstwę owoców ścieramy na tarce (grube oczka) resztę zamrożonego lekko ciasta. Pieczemy od 45-60 minut w 170-180 stopniach, sprawdzając patyczkiem czy spód jest dopieczony. Aby uniknąć zakalca można przed wyłożeniem owoców podpiec sam spód ok. 20 minut w 160 stopniach.

Smacznego!

Fotografie własne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.