Ulubione danie – Pierogi ruskie

Pierogi ruskie mają swoje liczne grono miłośników. Proste i łatwo dostępne składniki, tylko to lepienie… O ile farsz jest w stanie zrobić każdy , tak w przypadku lepienia nie każdemu starcza precyzji i cierpliwości. Moja mama przyznała, że metodą prób i błędów dochodzi się do perfekcji w wyrabianiu odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie może być ani zbyt lepkie, ani zbite, trzeba to po prostu wyczuć. Ok. Tylko, że ja do cierpliwych nie należę więc lepienie pierogów to dla mnie ciernista i wyboista droga. Pozostaje mieć nadzieję, że z czasem cała procedura wyrabiania ciasta i lepienia pierogów będzie wychodziła mi lepiej, wszak moja córka jako ulubione danie wymienia bez zastanowienia PIEROŻKI…:) Posiłkując się przepisem rodzicielki postanowiłam zrobić dziś pierogi ruskie. Wszystkie potrzebne składniki w domu posiadałam więc zabrałam się do dzieła.

Składniki:

Farsz:

Kilka sztuk ziemniaków – zależy ile chcecie robić pierogów, mi wyszło ok. 50 sztuk pierogów z 8 różnej wielkości ziemniaków

Ser biały – półtłusty lub tłusty

1 cebula

sól

pieprz

Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy i dusimy (używam tłuszczu roślinnego Rama). Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy i ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Kiedy ostygną dodajemy podsmażoną cebulę i ser ugniatając wszystko razem raz jeszcze. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

Ciasto:

3-4 szklanek mąki

jajo

szczypta soli

gorąca woda

Do wyrabiania ciasta potrzebna będzie: stolnica i wałek. Do wykrawania kształtów: szklanka.

Kiedy farsz jest gotowy możemy zabierać się za wyrabianie ciasta. Potrzebna będzie stolnica 😉 Na stolnicy usypujemy górkę z mąki (3-4 szklanki), w sam środek wbijamy jajko i delikatnie zaczynamy ugniatać (najlepiej do tej czynności ściągnąć pierścionki). Do zagniatanego ciasta sukcesywnie dolewamy małymi porcjami gorącej wody (ja zużyłam niecałą szklankę). Ciasto musi być elastyczne, ale nie kleiste, nie może być też zbyt twarde.

 

Z gotowego, wyrobionego ciasta odkrawamy kawałek (np.1/3 ciasta) i rozwałkowujemy go energicznie. Z dobrze rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła dowolnej średnicy.

Następnie łyżeczkę farszu umieszczamy w środku koła i zlepiamy jego brzegi tak aby powstał nam pieróg.

 

 

Dowolną ilość pierogów wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do wypłynięcia + ok. 3- 5 minut.

Ugotowane pierogi podajemy np. z podsmażoną cebulką, roztopionym tłuszczem (masło, mix) lub ze skwarkami boczku.

Smacznego 🙂

Fotografie własne.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *