Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

W tym roku nazbierałam więcej grzybów niż w całym moim dotychczasowym życiu grzybiarza. Moja mama jest zachwycona bo przydadzą się one do potraw wigilijnych, a mi tymczasem zamarzyły się krokiety. Niestety pewne traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa wykluczają to abym przygotowała krokiety z mięsem, ale na takie z kapustką i leśnymi grzybkami mam niezmierną ochotę. Namoczyłam więc sporą ilość grzybków i dawaj – jedziemy z krokietami. Mogłabym niczym perfekcyjna Pani domu przygotować do nich barszczyk czerwony do popicia, ale znowu mam skojarzenia…Tym razem z moją przyszłą niedoszłą teścióweczką, która takie gustowne połączenia promuje wszem i wobec i według niej skoro są krokiety to i barszczyk musi być. A, że ja na opak , to nie ma opcji. Jutro barszczu nie będzie. Będą same krokiety, a barszcz, taki na boczku, z czosnkiem, jajem i ziemniakami (ugotowanymi i pokrojonymi w talarki) będzie w środę 😛 Swoją drogą do dziś mam traumę i nie dam rady zjeść barszczu obojętnie czy czerwonego czy białego z utłuczonymi kartoflami władowanymi do talerza i zalanego barszczem. Po prostu rośnie mi to w ustach i mam odruch wymiotny. Nie ta konsystencja. Fee. No dobrze. To skoro już ustaliłam pewne fakty, że będą krokiety bez barszczu to jeszcze wypadałoby podać przepis jak owe krokiety przyrządzam 🙂

Składniki:

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej (ja użyłam kapusty kiszonej z marchewką z wiaderka, którą kupiłam w Biedronce)

4 solidne garście suszonych grzybów (można zastąpić pieczarkami)

jedna cebula

sól

pieprz

Ciasto do naleśników:

3 szklanki mąki pszennej

jajko

2-3 szklanek wody gazowanej

1 szklanka mleka

opcjonalnie zioła prowansalskie do smaku.

Z wyżej wymienionych proporcji wyszło mi 20 naleśników.

Sposób przygotowania:

Grzyby namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy je w tejże wodzie około 40 minut. W drugim garnku gotujemy kapustę (30 minut). W międzyczasie przygotowujemy ciasto do naleśników. Łączymy wszystkie składniki aż uzyskamy gładką konsystencję, najlepiej żeby była lejąca i rzadka, gęstsza będzie ciężko rozprowadzała się na patelni. Na rozgrzaną patelnię odkrawamy malutki kawałek tłuszczu (np. margaryny), lub dodajemy krople oleju. Nasze ciasto rozlewamy równomiernie na patelni i smażymy naleśnika z dwóch stron. Kiedy nasze naleśniki są już usmażone, zabieramy się za mielenie składników na farsz. W maszynce o drobnym sicie przepuszczamy odsączone grzyby i kapustę, a także jedną cebulę. Wszystkie zmielone składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

Na naleśnik nakładamy 1-2 kopiatych łyżek farszu i równomiernie go rozprowadzamy. Z jednej i z drugiej strony zawijamy delikatnie naleśnika, a potem rolujemy go tak aby powstał krokiet.

 

 

 

 

Tak przygotowane krokiety maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

 

 

 

 

Smacznego!!!

Fotografie własne.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *