Bardzo dobre ciacho – chałwowiec z dżemem porzeczkowym

Święta trwają w najlepsze, a obżarstwu nie ma końca. Dziś wpadłam na stronkę z myślą o wrzuceniu Wam przepisu na chałwowiec, który obiecałam w sobotę. Wczoraj nie dałam rady go wrzucić, ale generalnie nie jest ciasto typowo świąteczne więc można go robić o każdej porze dnia i roku 🙂

Składniki:

  1. 3 łyżki mąki pszennej.
  2. 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  3. Pół szklanki cukru.
  4. Dwa żółtka.
  5. 1 litr mleka.
  6. 200 g masła.
  7. 500 g chałwy waniliowej.
  8. 600 g herbatników kakaowych.
  9. 2 słoiczki dżemów z czarnej porzeczki.

Potrzebne będą także: blacha i papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

W misce połączyłam ze sobą mleko (1,5 szklanki z litra), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszałam mikserem. W garnku zagotowałam resztę mleka. Stopniowo dodawałam przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotową masę – zgęstniałą odstawiłam do ostygnięcia. W mikserze ubiłam miękkie masło. Następnie małymi porcjami dodawałam przygotowaną masę. Do masy na sam koniec dodałam pokruszoną chałwę i wszystko dokładnie wymieszałam. W blaszce wyścielonej papierem do pieczenia ułożyłam herbatniki, a na wierzchu posmarowałam je masą chałwową. Następnie znowu wyłożyłam herbatniki i na nie wyścieliłam 1 słoiczek dżemu plus troszkę kremu. Ponownie przykryłam całość herbatnikami i wyścieliłam masą chałwową z dżemem. Górną warstwę herbatników pokryłam delikatnie resztką kremu i pokruszyłam całość chałwą żeby ozdobić ciasto. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Na następny dzień ciasto jest gotowe do jedzenia, a herbatniczki super miękną.

Bardzo smaczne i syte ciacho 🙂 Smacznego 🙂

 

Fotografie własne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *