Ciasto kakaowo piernikowe z suszonymi śliwkami

W ubiegłą niedzielę wybrałam się z rodzinką do przyjaciela wszystkich kobiet – Pepco 😉 Oczywiście zamiast kupić tylko to po co poszłam (bielizna) – zawędrowałam na akcesoria kuchenne i poczyniłam małe zakupy. Oprócz przeciskarki do ziemniaków, nożyczek, gąbek kuchennych i małego garnuszka zaopatrzyłam się też w niewielką keksówkę. Dziś postanowiłam upiec w niej ciasto. W szafkach znalazłam wiórka kokosowe i suszone śliwki, które fajnie wzbogaciły całość.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • jajko,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (korzenna)
  • 2 łyżki kakao,
  • 80-100 g margaryny lub masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • wiórki kokosowe,
  • suszone śliwki,

Sposób przygotowania:

Masło/margarynę roztapiamy w garnuszku na małym ogniu.

 

W misce łączymy ze sobą: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, mleko i jajko. Odpalamy mikser i miksujemy. Niektórzy bawią się w łączenie najpierw suchych składników, a następnie dodają mokre, ale przy mojej cierpliwości ta opcja odpada 🙂

 

 

Nasze ciasto można wzbogacić dodając do niego np. bakalie. Ja znalazłam w szafce suszone śliwki i wiórki kokosowe. Obydwa rarytasy wrzuciłam do masy (nie wyglądającej jakoś spektakularnie i budzącą niekoniecznie miłe skojarzenia 😉 ).

 

 

Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Nie mam zbyt wielkiej wprawy w dokładnym układaniu tegoż papieru i z reguły mocno się przy tym napocę i zirytuję, ale udało się (w miarę)! Po wyłożeniu masy do keksówki całość wjechała do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekła się dokładnie 60 minut 🙂 Sprawdzajcie patyczkiem! Ciasto może być trochę wilgotne 😉

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.