Zapiekanka makaronowa z cukinią, kurczakiem i szpinakiem

Proste i smaczne danie, które nie jest zbyt skomplikowane i z powodzeniem jest w stanie zrobić je większość z nas. Wystarczy tylko inwencja twórcza, kilka składników i piekarnik 😉 Przepis sprzedała mi Dobra Duszyczka, wypróbowałam raz i … przepadłam, domownicy zresztą również. Jeśli lubicie zapiekanki, to koniecznie łapcie przepis i wypróbujcie u siebie. Pamiętajcie – każda modyfikacja dozwolona, możecie spokojnie wyeliminować składnik, który jest przez Was nielubiany i zamienić go tym, który preferujecie.

SKŁADNIKI:

  1. Opakowanie makaronu penne.
  2. 2 pojedyncze piersi z kurczaka.
  3. Paczka szpinaku świeżego.
  4. Cukinia.
  5. 3 łyżki śmietany lub jogurtu.
  6. 50 ml wody przegotowanej.
  7. Sos Tagliatelle z kurczakiem Naturalnie smaczne Knorr.
  8. Opcjonalnie starty żółty ser typu Edam lub Gouda.
  9. Trochę oleju rzepakowego do podsmażenia.
  10. Przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, zioła prowansalskie, tymianek, oregano.

Całość zapieczemy w naczyniu żaroodpornym.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy do momentu aż makaron będzie miękki, ale nie rozgotowany.
  • Cukinię kroimy w drobną kostkę i dusimy ją na rozgrzanej grillowej patelni. Czekamy aż zacznie mięknąć.
  • Kroimy w kostkę piersi z kurczaka.
  • Kiedy cukinia zmięknie – wrzucamy piersi z kurczaka. Doprawiamy przyprawami.
  • Szpinak myjemy i osuszamy. Lekko posiekany wrzucamy do cukinii i kurczaka.
  • Odcedzony makaron wysypujemy do natłuszczonego olejem naczynia.
  • Kiedy nasze składniki na patelni są już odpowiednio uduszone, wysypujemy je do naczynia z makaronem i dobrze mieszamy.
  • Przygotowujemy sos. Mieszamy wodę przegotowaną letnią (50 ml) z 3 łyżkami śmietany i zawartością torebki, tak aby nie było grud.
  • Zapiekankę polewamy sosem. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy na 20 – 30 minut do piekarnika ustawionego na temperaturę 160 stopni.
  • Pięć minut przed wyciągnięciem ostrożnie ściągamy wieko naczynia i posypujemy startym żółtym serem.

Ps.Osoby na diecie mogą zrezygnować z sosu na bazie śmietany i torebki (ta akurat miała spoko skład) i posypywania zapiekanki serem żółtym 🙂

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *