Sernik pieczony z rodzynkami, polewą kakaową i wiórkami kokosowymi

Oj dawno nie było wpisu kulinarnego! Kulinaria – to jedna z ulubionych kategorii, które odwiedzam buszując po innych blogach lifestylowych czy też kulinarnych. Inspirując się, modyfikując przepisy, staram się doskonalić moją kuchnię. Pieczenie ciast, które nigdy nie było moją mocną stroną od niedawna zaczęło całkiem nieźle mi wychodzić. A żyjąc pod jednym dachem z łasuchem na słodkie mam prawdziwe pole do popisu i mogę szlifować rzemiosło 😀

Sernik uwielbiam. Zarówno pieczony, jak i na zimno, z owocami, galaretką, rodzynkami, na kruchym spodzie, z polewą lub bez. Weekend był idealną zachętą do upieczenia tego pysznego ciasta, które z polewą kakaową i wiórkami kokosowymi staje się niebem w gębie.

Składniki:

około 80 dkg twarogu tłustego lub półtłustego,

30 dkg margaryny miękkiej,

budyń śmietankowy bądź waniliowy,

6 jaj,

aromat migdałowy,

25 dkg cukru pudru,

150 g rodzynek.

Potrzebne będą: mikser, forma okrągła i papier do pieczenia.

Polewa:

2 łyżki kakao,

pół kostki masła,

cukier puder – wedle uznania [można pominąć],

odrobina mleka.

Do posypania: wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Twaróg mielimy maszynką do mięsa. Mikserem mieszamy miękką margarynę z naszym zmielonym twarogiem. Najlepiej robić to na najwyższych obrotach. Kiedy twaróg i margaryna są dobrze ze sobą wymieszane stopniowo dodajemy cukier puder, budyń i aromat. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do masy serowej dodajemy żółtka i całą masę odkładamy na czas ubijania białek w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno, a następnie łączymy pianę z masą serową. Do powstałej masy wsypujemy namoczone uprzednio we wrzątku odcedzone rodzynki i mieszamy wszystkie składniki łyżką. Nie używamy miksera.

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy do środka i ładnie równamy. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni w termoobiegu przez 60 minut. Sernik ma się pięknie przyrumienić.

Po upieczeniu sernik musi ostygnąć. Wówczas można przygotować polewę. W garnuszku rozpuszczamy masło z kakao i cukrem pudrem. Kiedy całość dobrze się połączy podlewamy odrobiną mleka. Gotujemy polewę na malutkim ogniu aż zacznie nam gęstnieć. Po ostygnięciu polewy dekorujemy nią nasz sernik. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!!!

2 comments
  1. No i teraz będę musiała upiec takie słodkości. kocham serniki pod każdą postacią (no może bez rodzynek bo ich nie lubię). Udostępniłam przepis i przygotuję go przy najbliższej okazji. Z dużą ilością polewy rzecz jasna 🙂

    1. To będzie prawdziwa rozpusta 🙂 Mnie z kolei kuszą pomarańczowe ciasteczka bo łasuchów w domu nie brakuje, a takich smakołyków jeszcze nie robiłam 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.